• Deva Gold intimidează activiștii la Certej

     

  • Șoarecele și pisica

    broken image

    Deva Gold încearcă să pornească o exploatare în carieră, care presupune defrişări masive, excavări şi realizarea unor iazuri de decantare cu cianură. Iazurile, odată făcute, ar rămâne pentru totdeauna în preajma satului. Noi ne opunem acestui tip de minerit, iar din acest motiv, compania nu ne vede deloc cu ochi buni.

    broken image

    Reputația noastră, deloc de invidiat printre ‘goldiști’ (așa îi denumim pe promotorii mineritului aurifer), ni se trage din 2014. Atunci am surprins lucrări în șantier care s-au dovedit a fi ilegale. Anul trecut le-am oprit din nou lucrările, de data aceasta prin sentință judecătorească. În ultimii patru ani, a fost practic un joc continuu de-a șoarecele și pisica.

    broken image

    Anul acesta, corporația are în plan să cheltuiască 20 de milioane de dolari pentru distrugerea naturii și avansarea primei mine cu cianuri din România. Acest fapt ar putea părea la o primă vedere descurajant. Nu și pentru noi, mai ales după mulții ani petrecuți în campania Salvați Roșia Montană.

  • Hârtii și buldozere

    O bună parte din munca noastră, a celor de la Mining Watch şi de-clic (organizația care ne susține prin campaigning online), constă în verificarea legalităţii demersurilor companiei miniere în relaţia lor cu statul român. În ultimele luni, am făcut cu regularitate cereri către Primăria Certeju de Sus și către Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara. Am vrut să aflăm dacă au fost emise noi autorizaţii în favoarea Deva Gold. Solicitările noastre nu s-au finalizat cu vreo informație relevantă despre ce se întâmplă în teren.

     

    Cu toate acestea, sătenii ne spuneau că, în inima muntelui, buldozerele companiei trecuseră din nou la treabă. În faţa acestei situaţii nu aveam altă opţiune decât să verificăm la faţa locului: dacă într-adevăr se lucrează, ce anume şi cât de legal. Dar lucrurile nu aveau să meargă pe cât de lin ne-am fi dorit.

  • Panouri private

    broken image

    Pentru a verifica ce se întâmplă, într-o zi însorită de martie, pe la ora 11, am ajuns la Certej. Am continuat apoi pe drumul comunal care trece pe lângă o bisericuţă, apoi pe deasupra şcolii din Bocşa Mică, situată acum la marginea vechii exploatări miniere. De aici se vede imaginea panoramică a vechii exploatări ceaușiste și a lucrărilor de generație nouă ale Deva Gold.

     

    Întreaga zonă e înconjurată de utilaje miniere imense. Ne-am continuat drumul, îndreptându-ne spre locul unde aveam informaţii că se desfăşoară lucrări. Acolo am găsit excavatoare şi camioane, ca pe Discovery Channel, ce rupeau din deal. În imediata apropiere erau fixate două panouri care arătau, potrivit legii, natura lucrărilor și tipul autorizației. Legea zice (L 50/1991, articolul 7, alineatul 8 indice 1) că panourile acestea trebuie amplasate de investitor "pe amplasamentul investiţiei, la loc vizibil”.

     

    Așa am aflat că scopul noilor lucrări este realizarea a două bazine pentru stocarea apei necesare exploatării. Am fotografiat panourile pentru a documenta situaţia a cărei legalitate urma să o verificăm şi ne pregăteam de plecare, însă lucrurile aveau să se precipite.

  • Nesimțirea

    O Dacie Duster albă ne-a blocat drumul chiar în momentul în care ne urcam în maşină să plecăm. Din ea a coborât un angajat Deva Gold, îmbrăcat în vestă fluorescentă, care a început să ne agreseze verbal. În faţa acestei atitudini ameninţătoare am sunat imediat la 112, solicitând intervenţia Poliţiei.

     

    Au urmat minute lungi şi tensionate în care agresiunile au continuat. “Cum aveți nesimțirea să intrați la mine în casă?” a strigat la noi același angajat, acolo, în mijlocul drumului. Asta după ce, de la o distanță de doar câțiva centimetri, se răstise în fața unui activist. În scurt timp a mai apărut un angajat de pe șantierul din apropiere. A venit hotărât spre noi, urmat de un utilaj imens. Odată ajuns, i-a smuls telefonul activistului care documenta ce se întâmpla.

     

    Şeful pazei, apărut şi el la faţa locului, ne-a acuzat că am venit „ca hoţii”. Veniserăm pe un drum public, în amiaza mare, în timpul programului, să verificăm nişte panouri pe care, potrivit legii, aveam dreptul să le vedem.

    Agresiunile au continuat până la sosirea echipajului de poliţie.

  •  

     

     

    Stăpâni peste drumurile noastre

     

     

    Compania are o istorie îndelungată de ocupare abuzivă a drumurilor publice. Presa locală a documentat această situație, însă nicio autoritate nu s-a implicat să ia măsuri. Așa că Deva Gold a continuat cu atitudinea de bătăuș din curtea școlii și față de localnici, și față de noi, activiștii.

     

    Pe toată durata sechestrării noastre ne-am aflat pe drumul comunal DC 24A, drum vechi al satului ce ajunge într-o localitate învecinată, Voia. Cu toate acestea, agresorii noștri strigau în gura mare că ne aflam pe proprietate privată. Țipau la noi în timp ce drumul public era distrus și utilajele companiei continuau să încarce pământul.

  • Vine poliția

    broken image

    La faţa locului, poliţiştii ne-au legitimat şi au făcut o constatare. Imediat după sosirea lor, mașina pazei companiei a fost mutată, iar omul care ne-a smuls telefonul a șters-o. Și noi, și poliția, l-am privit cum pleacă la volanul unui mega utilaj încărcat cu pământ. Și dus a fost. Bineînțeles, colegii domnului dispărut au insistat că nu-i știu numele, iar polițistul a înghițit gălușca pe nemestecate.

     

    Am pornit împreună cu agenții spre secția de poliție din Certej, acolo unde am depus o plângere penală împotriva agresorilor. Acesta poate părea un demers mai degrabă simbolic, dar te asigurăm că nu este. Știm că Certejul seamănă mai mult cu un orăşel din Vestul Sălbatic, unde proprietarul minei îl are în buzunar pe şerif şi face ce vrea, dar noi vrem să-l vedem ca o localitate europeană unde domneşte legea.

  • Big Brother Petru

    Am primit încă o confirmare privind atmosfera opresivă din Certeju de Sus când am ajuns la primăria comunei. Am putut constata acolo că localitatea e împânzită cu zeci de camere de supraveghere. Imaginile ajung direct pe niște ecrane monitorizate personal de primarul Petru Câmpian. Dacă treceți vreodată prin Certeju de Sus, județul Hunedoara, nu uitați să-i faceți cu mâna domnului primar.

     

    La finalul zilei am rămas cu veșnica întrebare: de ce o companie care nu are nimic de ascuns blochează totuși calea celor care vor să verifice legalitatea construcției minei?

     

    Nu vom lăsă nepedepsiți autorii incidentului de la Certej. În același timp, vom continua să monitorizăm proiectul minier fără a ne lăsa intimidați. Următoarea miză o reprezintă cele 165 de hectare de pădure pe care Deva Gold vrea să le defrișeze pentru a face loc iazurilor de decantare cu cianuri. Vom rămâne vigilenți și vom lupta pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

     

    Tu ai semnat pentru pădurile de la Certej și împotriva cianurii? Dacă nu, acum e momentul să o faci, pentru ca pădurile să reziste în calea exploatării: